Papoutsakia – grekiska skor

Något av det bästa jag vet är att åka till Grekland på semester. Jag vet inte vad det är med detta bångstyriga, omöjliga, slitna men ljuvligt vackra och alldeles fantastiska land. Jag har verkligen försökt hitta nån annanstans att åka men hittills har jag inte lyckats. Så därför blir det Grekland i sommar igen.

För att värma upp inför semestern lagade jag och maken en av våra favoriter igår, papoutsakia. Papoutsia betyder skor på grekiska och i det här fallet är de fyllda med en härligt smakrik köttfärssås och god ost.

Papoutsakia

4 portioner

4 auberginer

500 g lamm- eller nötfärs

1 gul lök

3-4 vitlöksklyftor (snåla inte på vitlöken)

1 burk krossade tomater, helst ekologiska

2 msk tomatpuré

1 dl mustigt rött vin

3-4 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 kanelstång

150 g Fetaost

2 dl riven ost (Präst, Västerbotten eller Parmesan)

färsk timjan

olivolja

salt och peppar

Dela auberginerna på längden och lägg dem på en plåt med ”köttsidan” uppåt. Skär några snitt i ytan, ringla över olivolja och baka i 225 grader i ca 30 minuter.

Hacka lök och vitlök och stek i smör utan att den tar färg. Lägg upp löken på en tallrik och bryn sedan köttfärsen. Lägg tillbaka löken och blanda med köttfärsen.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vin, kryddor och kanelstång. Låt puttra under lock i 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ta ut auberginerna och gröp ur fruktköttet med en sked. Var försiktig så att inte skalet går sönder. Hacka fruktköttet i grova bitar och blanda ned i köttfärssåsen.

Fyll auberginerna med köttfärssås. Toppa med smulad Fetaost och och riven ost. Gratinera i 225 grader tills osten smält och fått fin färg.

Servera med grekisk sallad.

Kali orexi!

Lämna en kommentar